“Het maximale uit de boot halen”

Met een topsnelheid van 48 km/uur is de Furia III van het CLAFIS Private Energy Solar Boat Team opnieuw de grootste kanshebber om tijdens deze editie van de Dutch Solar Challenge (DSC) te winnen in de Topklasse. Maar de strijd is nog niet gestreden. “We nemen de winst niet voor lief, maar racen wel om te winnen”, aldus initiatiefnemer en stuurman Gerard van der Schaar.

De Furia III is nu het op punt van ontwikkeling zoals het team in 2008 voor ogen had. In dat jaar deed het team voor het eerst mee aan de Friese zonnebootrace. “We zijn van 18 km/uur met de Furia I naar 48 km/uur gegaan, een enorm verschil. De efficiencyverbeteringen zitten nu nog in procenten”, vertelt Gerard.

Verder optimaliseren
Verbeteringen zijn onder meer de nieuwe vleugels. Een nieuwe motor moet ervoor zorgen dat de boot ook tijdens sprintwedstrijden goed presteert. “Het voelt niet goed om met exact dezelfde boot mee te racen, daar zit geen uitdaging in. We willen zien welke veranderingen effect hebben en het maximale uit de boot halen.”
Het team krijgt verder ondersteuning van een elektronisch hoogteregelsysteem en sensoren. Een pyranometer meet de zoninstraling, wat een goede indicatie van de opbrengst van de zonnepanelen geeft. 90% van alle onderdelen worden door de teamleaden zelf ontwikkeld, wat volgens Van der Schaar een groot voordeel heeft boven het optimaliseren van bestaande componenten op de markt.

Strijd is niet gestreden
Ook al won het team meerdere keren in de Topklasse, de strijd is volgens Van der Schaar niet gestreden. “Het is iedere keer voor ons een belevenis, ook als we flink voorsprong hebben. Er kan bovendien van alles gebeuren. Zoals Joop Steenman van Gowrings altijd zegt: één grote vis en je ligt eruit.” In een eerdere editie van de DSC ging het team wel eens door het oog van de naald, toen de boot een balk raakte. Een eventueel gebrek aan zon vreest Van der Schaar niet. “We hebben wel eens anderhalf uur in de regen gevaren, onze accu kan dat prima aan.”

Website Dutch Solar Challenge