Je levensverhaal laten optekenen?

Denk je er weleens aan om het levensverhaal van je familie te laten vastleggen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ellen Schat uit Sint Jacobiparochie en Twirre Ontwerpt uit Wergea/Aldeboarn helpen families graag bij het maken van een familieboek.

“Ik kan er wel een boek over schrijven”, zeggen mensen vaak. Voor Ellen Schat is dit niet zomaar een uitspraak. Zij heeft van schrijven haar werk gemaakt. Als historica en tekstschrijver legt Ellen graag de geschiedenis van mensen vast. Iedereen heeft volgens haar bijzondere verhalen te vertellen, juist ook over het dagelijks leven van vroeger. “Door het laten schrijven van een familieboek of levensverhaal worden herinneringen aan vroeger geactiveerd. Herinneren draagt bij aan gezond ouder worden. Daarbij verheldert een levensverhaal de familiegeschiedenis. Kinderen en kleinkinderen krijgen vaak meer begrip voor hun ouders.”

Frisse blik
Veel mensen zijn wel eens begonnen aan een levensverhaal of familieboek, maar het optekenen van je eigen leven, je familie of je bedrijf is vaak nog niet eenvoudig, weet Ellen. Met dit probleem zat ook de opdrachtgeefster van een familieboek dat Ellen in 2018 schreef. “We verdwaalden in de mappen vol knipsels, foto’s en geschreven jeugdherinneringen van een van de kinderen. We hadden niet alleen een goede schrijver maar ook de frisse blik van een buitenstaander nodig, die samen met ons keuzes maakte en een rode draad ontdekte.”
Belangrijk voor de familie was ook de vorm waarin de inhoud gepresenteerd wordt. Oftewel: hoe ziet het boek er uit? De beeldredactie en vormgeving kunnen een boek immers ‘maken of breken’. “We wilden ook in vorm een toegankelijk boek, dat past bij onze smaak.”

Het boek bevat jeugdherinneringen van de twaalf kinderen uit het grote gezin en geeft ook een prachtig tijdsbeeld van de jaren dertig tot zestig. Ellen interviewde de familieleden en schreef het verhaal. Jolande Mollink en Jacqueline Brauwers van Twirre ontwerpt zorgden er vervolgens voor dat het boek ook in beeld een prachtige tastbare herinnering werd. De samenwerking krijgt als het aan de drie ligt een vervolg: “Een familieboek of levensverhaal schrijven kost tijd, moeite en geld, maar het is een onbetaalbare nalatenschap.”

www.ellenswoordenschat.nl en www.twirreontwerpt.nl

Waarom je geschiedenis vastleggen?

-Verhalen die anders verloren gaan worden voor het nageslacht vastgelegd

-Herinneringen aan een andere tijd zijn heel waardevol

-Een levensverhaal of familieboek brengt mensen dichterbij elkaar

-Een levensverhaal verheldert je familiegeschiedenis: wie ben ik, waar kom ik vandaan?

-Ieder heeft een uniek verhaal en ieder verhaal verdient het om vastgelegd te worden

-Een mooi vormgegeven boek over de geschiedenis van je organisatie/bedrijf is een geweldig visitekaartje

—-